Despre noi

DESPRE NOILa VaporBlast ne mândrim cu rezultate de o calitate excepțională, susținute de un feedback excelent, venit din partea clienților noștri. De la plasarea comezii, până la rezultatul final, serviciile oferite de VaporBlast sunt de cea mai bună calitate, atenția la detalii fiind calitatea noastră principală. Într-o industrie în contiună dezvoltare, VaporBlast inovează și aduce pe piața serviciilor din România echipamente industriale de ultimă gerație, ridicând standardele de calitate la cel mai înalt nivel de perfecțiune. Aruncă o privire pe paginile noastre de social media și convinge-te singur - am pornit pe aceasta cale din pasiune și iubim ceea ce facem, iar tu cu siguranță vei fi impresionat.

INTRODUCERE ÎN LUMEA „VAPORBLAST”

Ce reprezintă VaporBlast?

Sablarea VaporBlast este cunoscută și sub denumirea de sablare umedă, șlefuire lichidă, șlefuire cu vapori, sablare fără praf sau sablare cu șlam. Aceasta (sablarea cu vapori) reprezintă un proces de îndepărtare a contaminanților de pe o suprafață sau de finisare a unei suprafețe folosind apă sub presiune și medii abrazive de sablare. Mediul abraziv este amestecat cu apă și presurizat într-un vas sub presiune înainte de a fi propulsat printr-o duză de sablare și amestecat cu aer comprimat.

Avantajele sablarării VaporBlast

Cel mai mare avantaj al sablarii VaporBlast este că produce un finisaj fin pe suprafață, față de sablarea uscată tradițională. Apa spală materialul abraziv utilizat, astfel încât suprafața sablată nu este deteriorată. Orice sediment sau mediu abraziv rezidual este înlăturat, lăsând o suprafață curată. Sablarea VaporBlast este preferată atunci când aveți o suprafață pe care doriți să o păstrați ca nouă. Folosind serviciile noastre, puteți curăța, degresa și sabla o suprafață într-un singur pas. Acest lucru economisește timp considerabil față de sablarea abrazivă uscată, tradițională. În plus, putem utiliza medii abrazive mult mai fine cu sablarea umedă, deoarece apa este un conducător mai eficient pentru materialul abraziv fin, decât aerul comprimat.

Diferențele dintre sablare VaporBlast și sablare uscată

Sablarea VaporBlast este, în general, mult mai blândă decât sablarea abrazivă uscată. Apa acționează ca o pernă pentru materialul abraziv. În sablarea uscată tradițională, abrazivul lovește suprafața și, ulterior, se sparge în particule mai mici, provocând praf, în schimb, la sablarea umedă, apa acționează ca un agent de amortizare iar când materialul abraziv lovește suprafața sablată, particulele sparte sunt reținute în apă. Există o altă diferență notabilă între sablare uscată și sablare VaporBlast. La sablarea uscată, materialul abraziv lovește în unghi, lăsând urme de impact adânci, la sablarea VaporBlast, apa amortizează impactul, ceea ce înseamnă că materialul abraziv este dispersat uniform pe suprafață, lucru ce permite un proces de sablare mult mai fin.

Medii abrazive care pot fi folosite la sablarea VaporBlast

Orice tip de mediu de sablare poate fi utilizat, deși mărgelele de sticlă sau un amestec de bicarbonat de sodiu și granule de sticlă fine sunt în mod normal utilizate pentru sablarea umedă.

Aplicații practice pentru sablare VaporBlast

  • Automobile / Motociclete

Sablarea VaporBlast este o alegere naturală pentru curățarea grăsimilor, ruginii sau a altor contaminanți din piesele vechi ale mașinilor sau motocicletelor. Procesul de curățare și decapare merge rapid cu sablarea VaporBlast, iar finisajul este mult mai neted. Suprafețele din aluminiu, crom sau oțel au un finisaj satinat la sfârșitul procesului.

  • Aplicații industriale pentru VaporBlast

La sablarea uscată, atunci când abrazivul lovește suprafața sablata, particulele abrazive se împart în particule mai mici și praf. Acest praf abraziv poartă o sarcină electrică statică, ce poate crea scântei uscate. Dacă sabați în jurul gazelor sau materialelor inflamabile, aceasta prezintă pericol de incendiu sau explozie, în schimb, cu sablare VaporBlast, există încă o mică posibilitate de scântei cu particulele de praf, dar sunt scântei reci, ceea ce înseamnă că posibilitatea de explozie este mult redusă.

  • Suprafețe sensibile

Există anumite lucrări în care sablarea tradițională este prea distructivă pentru substrat pentru a putea fi utilizată. Soluția fiind sablarea VaporBlast, se poate utiliza o presiune mai mică și material abraziv mai moale, lucru absolut necesar atunci cand este practicată restaurarea istorică sau antică, restaurarea lemnului, curățarea daunelor provocate de incendii sau îndepărtarea graffiti-urilor.

  • Metal moale

Sablarea uscată tradițională provoacă căldură datorită frecării apărute pe suprafața sablată. Pentru metalele moi, acest lucru va provoca deformări nedorite. Sablarea umedă ajută la răcirea suprafeței și la disiparea căldurii aparute în urma frecarilor dintre suprafață și materialul abraziv, ceea ce o face o alegere mai bună pentru sablarea componentelor din oțel inoxidabil sau aluminiu.

  • Inginerie și aerospațială

Sablarea VaporBlast este adesea folosită pentru a îndepărta depozitele de carbon, oxidarea, vopseaua și alți contaminanți în aplicații de inginerie. De asemenea, este utilizată în mod obișnuit pentru curățarea și șlefuirea pieselor și suprafețelor aerospațiale.


Istoria sablarii umede VaporBlast


Sablarea cu vapori a fost dezvoltată pentru prima dată în Anglia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rolls-Royce a fost pionier în acest proces pentru a șlefui și finisa suprafața palelor turbinei înainte de asamblarea în motoarele cu reacție.

În 1950, utilizarea siliciului cristalin a fost interzisă în Anglia, din cauza sablatorilor care au dezvoltat silicoză, o boală respiratorie ireversibilă. Mai târziu, în anii 1950, Norman Ashworth a început să dezvolte primele blastere umede. Acesta a fost pionierul sablării umede.

În 1966, mai multe națiuni europene au urmat exemplul Angliei și au interzis sablarea cu siliciu cristalin din cauza riscurilor pentru sănătate.

Unitățile de sablare umedă în aer liber au fost dezvoltate în Europa în anii 1970 până în anii 1990. Sablarea umedă a cunoscut o renaștere a popularității și inovației de-a lungul anilor 2000 până în prezent.


Astăzi, suntem mândri să aducem în România, servicii profesionale de sablare umedă VaporBlast pentru toți cei care și-au dorit un finisaj perfect al pieselor dar nu au avut la cine să apeleze.